Den første investeringen jeg gjorde

Rett før jeg ble ferdig med videregående fikk jeg den første jobben min. Det var stas å få penger inn på konto, og jeg bestemte meg for å ta et friår og begynte å jobbe heltid. Jeg jobbet i en dagligvarebutikk og fikk utbetalt ca. 20000(+/-) kr i måneden. Jeg bodde da fortsatt hos foreldre mine og var klar til å flytte ut. På den tiden så hadde jeg ikke tenkt så mye over det å eie vs å leie, men foreldre mine likte ikke tanken på å leie i samme by når jeg kunne bo gratis hos de. Og sånn ble det. Siden jeg bodde gratis hos foreldre mine fikk jeg satt av nesten 10 000 – 15 000 kr i sparing hver måned. Og et friår ble fort til to år da jeg ikke helt klarte å bestemme meg om hva jeg skulle studere videre.

Etterhvert som pengene begynte å vokse på konto ble tanken å eie ikke så fjern lenger. Jeg fikk spart opp ca. 350 000 kr som på den tiden bare stod på en sparekonto. Jeg visste at for å få et boliglån så må man ha egne oppsparte midler (penger), og hvis jeg ikke husker feil så lå nok kravet på ca. 15% egenkapital da også. Dvs. hvis du f.eks skal kjøpe deg leilighet til 2.5 millioner, så må du ha 375 000 kr i egen sparing (15 % av 2.5 mill.). Jeg begynte å følge med på boligmarkedet og avtalte møter med flere banker for å søke boliglån.

Det var da etter et par møter her og der at jeg fikk mitt første boliglån i Sparebanken 1. Der fikk jeg en kjempehyggelig lånerådgiver som hjalp meg hele veien fra lånet ble innvilget til penger utbetalt. Jeg var flink til å vise god betjeningevne og god historikk på min konto (sparing hver måned). Bankene ønsker jo stabilitet når de utbetaler så store summer.

Var da stolt eier av en 3-roms selveierleilighet, som jeg kjøpte for ca. 2.4 millioner kr. Leiligheten var i veldig god stand og oppgradering var ikke nødvendig. Så resten av sparepengene gikk til møbler og nødvendigheter til leiligheten min. Dette var for 4 år siden, og jeg vil fortsatt si at dette er den beste investeringen jeg har gjort hittil.

You can do it!

Tenk at bare to år med heltidsjobbing ga meg ca. 350000 kr inn på konto! Pluss at jeg fikk tiden til å tenke på hva jeg ønsket å studere videre. Og fikk sansen for både eiendom og sparing. Nå er det (dessverre) slik at myndighetene har innført en 5-ganger regel som vil si at man kun kan ha fem ganger sin inntekt i lån (f.eks en årsinntekt på ca. 300 000 kr x 5 = gir 1.5 millioner i lån), dette er da inkludert studielån, forbrukslån osv. Og jeg skjønner at det da kan være vanskelig å kjøpe på egenhånd. Men har du foreldre som kan stille opp som medlånetakere eller gode venninner/partnere som du er villig til å gjøre en slik investering med, så vil jeg si: GO FOR IT! Det viktigste er det første steget du tar.

Så i tillegg til å sette av penger på aksjer og/eller fond, ville jeg ha begynt med å fylle opp BSU- kontoen min også. Du kan maks spare 25 000 kr på konto hvert år, og det betyr faktisk bare 2083.33 kr hver måned. Dette klarer vi!

One thought on “Den første investeringen jeg gjorde

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s