Skattemelding is coming!

På tide å kose seg med skattemeldingen

4. april kommer den. For oss som aktivt følger med på hva som går inn og ut kontoen så er det kanskje ekstra spennende å endelig få se den. Folk flest, og spesielt unge studenter i min omgangskrets tar kanskje ikke en titt på den engang. Og de fleste åpner den for å se om det blir noe tilgode eller om det ble restskatt i år.

Noe til deg, noe til staten

Men selv om det meste er forhåndsutfylt betyr det ikke at det stemmer eller er ferdig. Jeg tar deg med gjennom noen av de viktigste postene det kan være greit å dobbeltsjekke. For det første sjekk registrert inntekt. Dette er hovedgrunnlaget for penger tilgode eller ikke. Dette finner du enkelt på den siste lønnsslippen du fikk i desember. Der ser du hvor mye du har fått utbetalt hele det året, og hvor mye arbeidsgiver har trukket i skatt. Hvis inntekt som er registrert på skattemeldingen er lav, så risikerer du faktisk tilleggsskatt. Dobbeltsjekk dette først!

Spart i BSU ifjor? Sjekk om det er registrert fradrag på det du satte inn på din BSU- konto. Regelen er at 20% av de pengene du har setter inn på BSU-kontoen din i løpet av et år skal du få i fradrag. Det betyr:
1000 kr inn på BSU betyr 200 kr i fradrag.
25 000 kr inn på BSU betyr 5000 kr i fradrag.

25 000 kr er også det du maks kan spare i en BSU-konto i løpet av et år. Sjekk at riktig info er registrert på skattemeldingen din. Denne informasjonen er det banken som sender videre til skatteetaten.

Har du også boliglån? Husk at du har krav på fradrag på skatten for rentene du har betalt. Hvor mye du har betalt i renter finner du også i årsoppgaven din fra banken. Viktig å sjekke den posten, her er det penger å hente.


Husk å sjekke post 3.3.1 for deg som har boliglån


Nytt i år er skatter på korttidsutleie, da typisk AirBnB. Har du tjent mer enn 10000 kr på utleie av bolig i løpet av et år, må det nå skattes av dette. TV2 legger opp dette mattestykket veldig enkelt og greit i denne artikkelen:
https://www.tv2.no/a/10513250/

Som student så er det dessverre ikke så mye mer en kan få fradrag på. Pendlerfradrag er for deg som bor et annet sted enn der du studerer, men jobber på studiestedet. Der kan det være noe å hente hvis du har en lang reisevei. Dette kan regnes ut på skatteetaten sine sider. Og i forbindelse med studiene dine så er det noe minstefradrag på “vedlikehold av kompetansen din” slik jeg har forstått. Dette kan f.eks være semesteravgift og skolebøker. Disse kostnadene kan du registrere i post 3.2.1 for minstefradrag. Men denne posten ville jeg har undersøkt litt grundigere.

Er det noe jeg har glemt? Noe som ikke stemmer? Skriv gjerne en kommentar. Håper du ble litt mer nysgjerrig på det som står på skattemeldingen din når den kommer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s