Ting jeg skulle ønske jeg lærte på skolen

Denne har jeg sett flere ganger. På instagram, ulike nettsider, jodel og podcaster. Jo eldre jeg blir jo mer skulle jeg ønske jeg også hadde kunnskap om enkelte ting i tidlig alder. Fra jeg begynte å få stipend inn på konto, til den første ordentlige jobben min. Fortsatt er det så mange ukjente territorier for meg, da spesielt ting som pensjon, livsforsikringer og hva jeg skal gjøre hvis jeg f.eks får barn og skal ut i mammapermisjon? Er det arbeidsgiver som tar seg av papirarbeidet? Dette er jo ting som er veldig fjernt akkurat nå selvfølgelig, men det angår ganske mange og fortsatt lærer vi ingenting om dette.

Generasjon-X er jo så heldig og har internettet for å googledet meste, en luksus foreldregenerasjonen vår ikke hadde. Men fortsatt mye jeg skulle ønske jeg lærte på skolen før jeg dro ut i den store skumle verdenen hvor folk snakket om nominelle renter og skattesatser. Hæ?!

Jeg ønsker først og fremst å snakke om den dagen stipend kom inn på konto, dette var på videregående. Det var jo så mye penger. Jeg hadde jo ikke noen utgifter, men fortsatt så vet jeg ikke hvor de pengene ble av. Her har nok skolekantinen vært mest tjent på det. Hadde lærere fra dag en snakket om hvordan man skal forholde seg til penger så hadde kanskje jeg tenkt noe langsiktig. Hadde ikke vi kommet veldig godt ut av å lære om budsjett og sparing før gratispenger kom inn på konto?

Neste penger og inflasjon! Dette er så viktig å vite om som en privatperson. Inflasjon er rett og slett det generelle prisnivået som øker over tid, slik at penger blir mindre verdt.
Hvorfor er 1000 kr idag mindre verdt om f.eks. 5 år? Jo, inflasjon. Du husker kanskje at 1 liter melk kostet 11 kr for noen år siden. Nå er det 15 kr? Da er ikke 11 kr idag nok for å kjøpe melk om 5 år. Det er inflasjon. Norges bank har et inflasjonsmål på 2 %, men høyeste rente på en sparekonto idag er 1.5%, kanskje 1.7%? Litt avhengig av bank. Ser du at du taper en del penger over tid hvis du sparer i en vanlig sparekonto? Derfor oppfordres flere til å spare i fond, aksjer og gjennom ulike investeringer. Denne type sparing vokser gjerne i takt med markedet over tid og gjerne med flere prosent.
Dette burde vi ha lært på skolen.

Jeg begynte også å søke jobber da jeg kom til tredjeåret på VGS. Da hadde så mange rundt meg småjobber, så jeg hoppet meg på den jeg også. Men igjen så visste jeg ingenting om å skrive en søknad. Hadde det ikke vært deilig å lære søknadsskriving? Også gjerne det praktiske rundt det å begynne å få inntekter, betale skatt og å ha gjeld. Dette er noe vi ALLE har, men vi snakker ingenting om dette på skolen?

Jeg var 18 år da jeg fikk kredittkort i postkassen. Det var jo stas å ha ekstra penger tilgjengelig. Heldigvis var ikke jeg den typen med dyre shoppingvaner, men jeg visste jo ikke hva jeg hadde fått. Renter? Forfallsdato? Faktura? Kredittgrense? Hadde det ikke være deilig å få tilegnet seg kunnskap om gjeld og bruk av kredittkort på skolen, slik at bankene ikke tjente seg rike på rentene jeg har betalt opp gjennom årene (hehe).

Ønsker også å nevne ting som:

  1. Hvordan lese skattemelding/fylle ut offentlige skjemaer
  2. Hvordan bygge sosial nettverk
  3. Ulike type sparekontoer/investeringsmuligheter
  4. Langsiktig planlegging (for å nå fremtidige mål)
  5. Kriterier for å kjøpe seg leilighet/hus
  6. Hvordan lån og kredittkort fungerer
  7. Dagpenger, trygd og sosialstønader. Hvilke rettigheter har man?
  8. Pensjon og forsikringer

Hvis det er noen ildsjeler der som driver med politikk og brenner veldig for dette. Ta gjerne med videre! Takk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s