Mine sparegoals for 2019

2019 har for meg handlet om ting jeg ønsker å begynne med og mål jeg ønsker å oppnå. Denne bloggen har gitt meg et plattform til å dele mine interesser og noen av de målene jeg har satt for dette året. Et mål er kunne spare 70 000 kr dette året, som student (!). Vi er alle i veldig forskjellige faser og for noen kan dette være et par månedslønn, og for andre utgjøre veldig mye penger. For meg som student er dette et realistisk nok mål (ut ifra mine kalkulasjoner hehe). Hvis jeg fortsetter slik jeg har gjort hittil i år, så kan det hende at jeg akkurat klarer å øke fondsparingen med 70 000 kr.

Jeg har lært at det er lettere å jobbe mot ting hvis man har et konkret mål. Å spare penger kan være så vagt. Skal jeg spare 500 kr? 1000 kr? Hvor mye skal jeg legge av? Men når jeg har et konkret mål jeg skal nåå, så vet jeg også hva jeg jobber for. Hvorfor 70 000 kr? Målet var egentlig å klare 100 000 kr, men det blir for ambisiøst. 50 000 kr hadde vært et mer “lettere” mål å nå, men da er det ikke så morsomt lenger. Jeg fant derfor ut at 70 000 kr er en pengesum som jeg må jobbe litt hardere for å oppnå, uten å leve på nudler og havregryn. Jeg har tidligere nevnt at jeg jobber kun deltid pga. studier, og inntekter varierer veldig fra måned til måned, alt avhengig av hvor mange ekstravakter jeg tar på meg + fast månedslønn. I sommer jobber jeg delvis heltid og feriepenger som også kommer vil gå rett inn på fond (forhåpentligvis).

I tillegg prøver jeg å se etter jobber på skolen. Syns det er mange muligheter særlig på NTNU der jeg studerer, f.eks student assistent, eksperter i team, orakeltjenesten osv. Disse er gjerne på 10-15% og lett å kombinere med forelesninger. Jeg har også solgt unna en del ting på tjenester som Finn og Tise. Inntjeningen der er ikke så høy, men blir iallefall kvitt ting jeg ikke får brukt.

For å klare dette må jeg i tillegg til å øke inntekter kutte ut en del “unødvendige” utgifter. Jeg er veldig minimalistisk av natur, og vil ikke si at jeg “sløser” bort penger. Men jeg har mine guilty pleasures eller kanskje det bare er latskap? Men take-away mat går det mye penger til. Mange banker som har en “samlet-økonomi” tjeneste hvor man lett kan se utgifts -og inntektsposter. Fikk litt sjokk når jeg ser at jeg hadde brukt hele 11 884 kr (!) på take-away tjenester som Foodora, Wolt, Justeat ifjor. Og dette er bare det jeg har bestilt over telefon, hva med alle de gangene jeg kjøpte meg mat og drikke i butikken fordi jeg ikke rakk matpakke? Dette er en stor utgiftspost som jeg definitivt skal klare å minske. Jeg forsørger jo bare meg selv. Her må jeg bli mye strengere og flinkere til å planlegge mat. Spesielt til late søndager, det er gjerne da det banker pizza på døren…

(Jeg tenker jeg kanskje skal snakke om utgiftsposter som lett kan kuttes ned i et eget innlegg.)

Det virker kanskje litt seint å begynne med nye sparemål når man er SÅ SEINT inn i året, men husk at Thailand feiret nyttår bare for noen dager siden. Så det er aldri for seint å begynne med et nytt mål. Jeg syns det er spennende å sette av et konkret mål som dette, da kjenner jeg at jeg blir ekstra motivert til å faktisk legge av noe, og se på sneglen under bevege litt på seg. Så denne kommer dere til å se mer av.

Hva er dine sparemål for 2019?

9 thoughts on “Mine sparegoals for 2019

 1. 70000, alt til fond ? Da er bufferen din kanskje på plass da ?

  Mine sparemål er 2000 i mnd, pluss litt dann og vann til fond.

  Like

   1. Det har jeg helt ærlig ikke regnet så mye på. Men hittil i år så vil jeg kanskje si at det ligger på alt mellom 20-40%. Den har variert veldig.

    Like

 2. Så fine innlegg. Kor finne du alle dei fine figurane dine? Og, eg like veldig godt den rosa linja med sparemål til slutt.

  Eg har cirka samme sparemål som deg. For min del handle det om at eg i fjor sparte 40 000 (uten fokus på sparing). Eg er generelt sparsomlig av natur, og har fått sparing inn med morsmelka, eg har ofte hatt fleire jobbar som student som du har, og i tillegg har eg hatt ein del biinntekter, som utleige, og ein sparsomlig livsstil. Etter å måtte betale formueskatt etter å ha seldt leiligheten og ikkje kjøpt meg ein ny bustad. (planen var å kjøpe hus med ein eks, eg gjekk heldigvis ut av det forholdet før det gjekk så langt. Men då var leiligheten allerede seldt).

  Sparemotivasjonen gjekk ned. Men, nå er den på plass igjen. Og i år er mitt mål 7000,- i mnd. For å fylle opp 40 000 på IPS for å få utsatt skatt (og fordi eg har godt med penger til framtidig bustadkjøp, eg er ferdig med BSU for lenge si-> brukte den i 2013, eg har ikkje lån-> studielånet blei betalt tilbake i fjor). Og, eg tar et kurs som koster cirka 40 000 i året. Og, der vil eg ikkje bruka sparepengene mine. Ergo, så blir det 7000 i mnd. Så, er det egentlig ikkje sparing når eg bruker desse pengene på dette kurset allerede då. Men, eg meiner at den beste investeringen er å investere i meg sjølv.

  Veldig gøy at du starte blogg også. Det har eg tenkt på i mange år. Men, ikkje enda. Kanskje på et tidspunkt i livet kor det passar bedre 🙂

  Like

  1. Hei Aslaug! Takk for tilbakemelding. Jeg er helt enig, investeringer i seg selv er den beste investeringen. Lykke til med sparemålene dine, jeg heier på deg! 😀 Du må absolutt starte egen blogg, jo flere som er der ute og sprer kunnskap, jo mer kan vi alle lære av det.

   Hehe, figurene er hentet fra en tjeneste som heter picmonkey, og den rosa sparelinjen kommer du til å se mye av i år.

   Ha en fortsatt fin dag.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s