Penger inn og penger rett ut

Jeg liker å tro at jeg har et velfungerende “sparesystem” der penger er øremerket bestemte formål. Jeg er forberedt på det meste av utgifter som kommer, også de som kommer uforventet. I tillegg til mitt mål om å øke fondssparing med 70 000 kr., har jeg også kontoer som er tiltenkt andre aspekter i livet. Jeg skal her vise dere mitt sparesystem og hva som funker for meg.

.

Den 10. hver måned kommer lønn inn på konto og penger rett ut til:

BSU (mål 25 000 kr): Dette er hovedpri uansett hvordan økonomien ser ut. 01.01 hvert år setter jeg inn 25 000 kr på BSU konto, slik at jeg får mest mulig med renter. Siden jeg alltid skal ha pengene klart ved årsskifte, sparer jeg 2100 kr hver måned som da settes rett inn på BSU etter nyttår. Dette spares i vanlig sparekonto.

Bufferkonto (30 000kr): Dette er min “skulle-noe-uforventet-skje” konto, som flere sikker har hørt om. Og veldig lurt å ha. Denne er fylt opp for lenge siden og hvis det hender at jeg må bruke penger av kontoen, så er andrepri alltid å fylle på slik at innestående beløp alltid er 30 000 kr. Dette utgjør ca. 3 måneders lønn og jeg har ikke følt behov for noe mer. Dette er penger som står på sparekonto slik at de er lett tilgjengelig ved behov.

Opplevelser: Dette er en konto som kun er tiltenkt reiser og andre type opplevelser (escape room sa du?). Jeg er veldig glad i å reise og det blir gjerne noen uker ferie i sommer. Setter derfor av 500 kr i måneden som jeg kun bruker på ja.. som kontoen heter nye opplevelser. Her går alt fra museumbesøk (svært lite av ) til sol og strender (trenger mer av). Ting som t-bane kort til daglig bruk kommer ikke under dette. Spares i sparekonto, men vurderes å flytte over til fond. Blir som regel kun brukt i sommerferien…

Veldedighet/gaver: Denne er ny i “sparesystemet” mitt, men kanskje den mest viktige? Viktig å gi hvis du føler at du kan. Jeg har ikke helt bestemt meg for hvilke veldedige formål jeg ønsker å bidra til, men har begynt å sette av 100 kr hver måned til dette formålet. Det har ikke vært behov for å kjøpe så mange gaver de siste årene, med unntak i jula, så derfor er også gaver slått sammen i denne posten. Det får holde. Sparer i sparekonto.


Aksje-/fondssparing (mål 70 000 kr.): Dette har jeg snakket om tidligere. Alt overskytende av lønn og inntekter settes inn på fondssparingen min som jeg har sett vokse de siste månedene (#denfølelsen). Jeg gjør som ganske mange andre og sparer i billig global indeks fond. Da sprer jeg risikoen og trenger ikke å følge med på samme måte som aksjer. Enkeltaksjer har vært nedprioritert, mest fordi fondssparing er så mye mer enklere. Det har vært lite tid til å se på ulike selskaper den siste tiden pga. skole, mens med fondsparing trekkes det automatisk den dagen lønnen kommer. Den månedlige sparingen har variert veldig her pga varierende inntekt, men fast trekk er på 4000 kr. Har jeg mer tilgode overfører jeg dette selv. Jeg får feriepenger og igjen på skatten, som også er rett inn på fond.

Jeg anbefaler som ganske mange andre å ha faste trekk fra din konto den dagen lønnen kommer. Den 10. får jeg lønn inn på konto, og vipps, så er nesten halvparten borte. Slike faste trekk er veldig lett å få ordnet i nettbanken og jeg bruker kun sparekontoer som ikke har uttakbegrensninger.

Wow! Det er jo faktisk helt utrolig at jeg får spart så mye som student. Jeg skal også denne måneden opprette en ny brukskonto som skal hete “Mat til meg”, hvor jeg skal sette av det jeg mener burde være et akseptabelt beløp til månedlig matforbruk (inkl. restaurantbesøk og take-away). Rett og slett for å få oversikt og kontrollere en utgiftspost som har vært ganske stor. Siden det er en utgiftskonto har jeg ikke tatt det med i listen over.

Hva slags formål er sparekontoen(e) din merket?

5 thoughts on “Penger inn og penger rett ut

 1. Du skriver at 30000 er ca 3 mnd lønn, og lenger ned skriver du at du sparer ca halvparten av lønna. Men lenger ned har du summert at du sparer 6700 i mnd, det blir jo da en del over halvparten som du sparer?? 🤔 siden du får ca 10 i mnd..

  Likte dette innlegget veldig godt 👍

  Like

  1. Heisann! Takk for svar og for at du likte innlegget 🙂

   Jeg har fast lønn på ca. 10′ i måneden, men siden jeg bare jobber kveld/helg så blir det alltid noe ekstra pga. tillegger. Derfor er buffer beregnet 3 x fast inntekt (som holder for meg), mens månedlig sparing har ligget på ca.6700 kr fordi jeg som regel får mer utbetalt pga kveldstilleggene. Jeg prøver også å jobbe ekstravakter de dagene jeg kan, og da blir det alltid litt ekstra til sparing 😀

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s