Hvordan jeg sparte 30 000.- på mat i fjor.

Mat har alltid vært en stor utgiftspost. Og det gjelder kanskje flere der ute. Jeg alene brukte 5000 til 7000 kr i måneden. Det er VELDIG mye mat for en som bor alene og forsørger kun seg selv. Dagene startet gjerne på skolen hvor frokost ble kjøpt i kiosken, lunsj i kantina og middag ble en overpriset porsjon med TORO ferdiglaget mat, med litt drikke til. Hadde jeg ikke nok tid, ble det bestilt take-away, spesielt på late søndager. Da kom gjerne maten med litt brus og ekstra sides. Maten som allerede var i kjøleskapet ble nesten aldri spist opp og dagene var generelt dårlig planlagt.

April ifjor bestemte jeg meg for å ta grep. Jeg klarte aldri å forsvare det ekstreme pengebruket mitt, spesielt når jeg hadde stålkontroll på andre områder. Og som et bonus er jeg jo veldig glad i å lage mat!

Hvordan komme i gang?

Jeg måtte først finne ut hva en gjennomsnittlig person i min alder bruker av penger på mat. Jeg sjekket da referansebudsjettet til SIFO, som ut ifra alder, kjønn og inntekt beregner ca. hva man skal bruke på mat og drikke. Slik så det ut:

Fra 6000 kr i måneden til 2400 kr?

Når jeg så det tallet skjønte jeg at det var bye-bye TORO og lunsjer i kantina. Det var bare å si farvel til kaffe før jobb og middag fra nærmeste restaurant.

Det første steget

Det første jeg gjorde var å opprette en matkonto i nettbanken min. Dette var en vanlig brukskonto slik at jeg kunne bestille bankkort knyttet kontoen. Dette bankkortet skulle kun brukes når jeg handlet dagligvarer og that’s it! Jeg begynte med å overføre 600 kr i uken fra min lønnskonto. I starten ble de 600 kr. fort spist opp pga. mye dårlig planlegging. De dagene jeg måtte rett fra skole til jobb var verst. Det fristet lite med knekkebrød og svett hvitost på kveldstid. Da ble det fort noen turer til nærmeste butikk for å handle mer delikate middager.

Men det gjør noe med deg når du vet at du kun har 600 kr på å overleve på for resten av uken. Kaffen fra kafeer ble droppet helt for min del. Jeg hadde jo kaffemaskin på jobben, så det ga ingen mening uansett å bruke 40 kr på noe jeg fikk gratis. På skolen hadde jeg en kaffeavtale som ga meg påfyll til en tier. Jeg begynte også å reise med min kaffekopp og teposer i sekken min. Å få tak i varmtvann var ikke et problem (dette også en reisehack btw! Reis med teposer og nyt kopp te hvor som helst).

Etterhvert så begynte ting å falle litt på plass. Jeg kunne etterhvert fortsatt sitte igjen med noen kroner på matkontoen ved utgang av uka. Under deler jeg noen tips til hva jeg gjør, og hvis mat er en stor utgiftspost så vil dette virkelig hjelpe deg. Det handler om planlegging og gjennomføring, og sluttresultatet kommer til å være verdt det.


Dette gjøre jeg for å spare på mat (tips til deg):

  • Jeg har begynt å lage mye mat hjem og en del større mengder for å ha nok til flere dager.
  • Jeg erstatter mye kjøtt med bønner og linser som er mye billigere.
  • Drikker for det meste vann, kaffe og te. Brus, energidrikker og slikt er jeg ikke så glad i uansett.
  • Har alltid nøtter, frukt/grønnsaker, kjeks liggende i sekken hvis cravings.
  • Lager også energiballs som er lett å reise med (laget av dadler, kakao, kokos, peanøttsmør o.l), igjen hvis cravings.
  • Middager ute på restaurant og take-away er forbeholdt to ganger i måneden.
  • Tømmer kjøleskapet og spiser opp maten før ny handlerunde.
  • Har alltid “basis”-varer hjemme slik at det alltid er noe å lage, f.eks ris og spagetti.
  • Handler matvarer med nedsatt pris. Aldri opplevd at det har vært noe problem.
  • Unngår å reise med bankkort hverdag, da får jeg ikke handlet noe uansett.

Jeg er så utrolig fornøyd med resultatet og mye mer bevisst på mitt eget bruk når det gjelder mat. Det er godt å kunne skjerpe seg og heller nyte de få gangene man virkelig tillater seg selv et delikat måltid. Kaffen savner jeg egentlig ikke så mye, siden jeg kjøpte min egen fransk presse og nyter god kaffe hverdag, til mye lavere pris pr kopp.

.

.

Har dere flere tips å dele?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s